Inkluzivni i održivi projekti urbane regeneracije

Inkluzivni i održivi projekti urbane regeneracije

Levente Polyák, urbanist iz Budimpešte, je na susretima u Splitu i Dubrovniku, 14. i 15. veljače 2017. u okviru Zakladinog projekta o sudioničkom upravljanju u kulturi, predstavnike jedinica lokalne samouprave ovih gradova te Razvojne agencije Grada Dubrovnika upoznao s brojnim europskim primjerima inkluzivnih i održivih projekata urbane regeneracije i revitalizacije postojećih objekata za potrebe kulture, umjetnosti i socijalnog poduzetništva.

Nakon prezentacije Polyák je s predstavnicima Grada Splita razgovarao o izazovima u daljnjem razvoju i upravljanju Domom mladih u Splitu te poticanju lokalnog razvoja kroz održive ekološke, društvene i ekonomske modele. U Dubrovniku se raspravljalo o planu i modelu upravljanja prostorima Lazareta ali i izazovima turistifikacije i ulozi inovativnih kulturnih praksi i njihovom doprinosu diverzifikaciji kulturne ponude za lokalnu zajednicu i održivom razvoju grada.

Susreti europskih stručnjaka i predstavnika jedinica lokalnih samouprava u Dubrovniku, Čakovcu, Karlovcu, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu, koje Zaklada organizira u okviru projekta o sudioničkom upravljanju u kulturi, omogućavaju razmjenu iskustava i znanja o ulozi kulture u procesima urbane regeneracije, a također su i poticaj jedinicama lokalne samouprave za nastavak rada na započetim projektima oživljavanja i korištenja neiskorištenih gradskih prostora za potrebe kulture i umjetnosti.

Polyák je osnivač međunarodne organizacije Eutropian koja se bavi urbanističkim planiranjem, politikama i istraživanjima za unapređenje procesa urbane regeneracije.