Susret s lokalnim zajednicama

Susret s lokalnim zajednicama

U okviru projekta o sudioničkom upravljanju održana je 10. ožujka 2018. radionica za predstavnike SU KAoperativa, SU Molekule i Platforme za Dom mladih te predstavnike lokalnih zajednica iz Karlovca, Rijeke i Splita.

Nakon kratkog uvodnog izlaganja Dee Vidović, upraviteljice Zaklade u kojem je naglasila značaj sudioničkoga upravljanja za održivi razvoj kulture i lokalne zajednice, Ana Žuvela, voditeljica istraživačkog tima projekta, u svojem je izlaganju predstavila ključne pojmove u području sudioničkoga upravljanja te značaj ovog koncepta za održivi razvoj kulturnih politika. Sudionici su upoznati s osnovnim teorijskim konceptima koji se odnose na demokratizaciju kulture, transformacije u relacijskoj i identifikacijskoj logici kulturne politike u području civilnog društva, urbanizaciju i urbanu regeneraciju kroz kulturu te održivi razvoj zajednice utemeljen u kulturi. U svojem izlaganju Ana Žuvela je naglasila kako se sudioničko upravljanje ne može promatrati kao fiksni cilj ili monolitni, sve-uključivi oblik upravljanja, nego fluktuirajući proces koji se mijenja i prilagođava društvenim promjenama i potrebama.

Sudionici radionice su nakon izlaganja Ane Žuvele sudjelovali u diskusiji koju je moderirao Teo Petričević, član Zakladine Radne grupe za nove modele ustanova. Tijekom rasprave sudionici su pokušali odgovoriti na pitanje jesu li hrvatske prakse povezane s teorijskim konceptima iz predavanja te kako tim procesima pristupiti u praksi? Sudionici su potom u manjim grupama propitivali ključne elemente sudioničkoga upravljanja, modele i prakse s kojima su upoznati u svojim sredinama te su analizirali pozitivne i negativne aspekte modela i izazove, a zaključci su kasnije predstavljeni svim sudionicima. Neki izazovi identificirani kroz diskusiju, poput potrebe za unapređenjem komunikacije između dionika, izgradnje uzajamnog povjerenja, odgovornosti svih dionika i održivosti prepoznati su kao smjernice za daljnji razvoj sudioničkoga upravljanja.