Susret s KAoperativom

Susret s KAoperativom

Susret između predstavnika Zaklade "Kultura nova" i Saveza udruga KAoperativa održan je 12. svibnja 2017. u Hrvatskom domu u Karlovcu kao dio aktivnosti "Razmjene znanja i jačanja kapaciteta za civilni i kreativni sektor".

U uvodnom dijelu susreta upraviteljica Zaklade obrazložila je svrhu, ciljeve i aktivnosti projekta koji je Zaklada pokrenula kako bi praksama sudioničkog upravljanja u kulturi, koje se u Hrvatskoj primarno ostvaraju u kulturnim centrima nove generacije ili kako ih sami akteri najčešće nazivaju društveno-kulturnim centrima, pružila podršku u izgradnji kvalitetnijih odnosa između svih uključenih dionika te doprinijela unapređenju institucionalnog i zakonodavnog okvira za daljnji razvoj sudioničkog upravljanja u kulturi te poboljšanju uvjeta za razvoj i djelovanje organizacija civilnog društva. Na taj bi se način osigurao održiv razvoj kulturnih resursa utemeljenih na modelu sudioničkog upravljanja u kulturi što bi moglo značajno doprinijeti sveukupnoj održivosti kulturnog sustava, razvoju lokalnih zajednica, a samim time i razvoju gradova.

Predstavnici KAoperative izložili su neke od tema i izazova s kojima se susreću u razvoju društveno-kulturnog centra i upravljanju prostorom Male scene Hrvatskog doma. Kao ključni problem predstavnici organizacija platforme istaknuli su iseljavanje mladih iz Karlovca i sve manji interes za kulturu. Također su naglasili da demotivirajuće djeluje i činjenica da unatoč kvalitetnoj komunikaciji s Gradom Karlovcem, brojnim tribinama, raspravama i radionicama koje su organizirane nedostaje konkretnih pomaka u revitalizaciji Hrvatskog doma i daljnjem razvoju partnerstva s Gradom oko sudioničkog i suradničkog upravljanja objektom Hrvatskog doma.

Sudionici susreta složili su se kako je nakon 5 godina aktivnog djelovanja Saveza udruga KAoperativa potrebno raspraviti njezino daljnje strateško usmjerenje, uzimajući u obzir različite interese i motive organizacija članica, a kojim će se odrediti budući smjer i aktivnosti te jasno definirati vrijednosti i principi njezinoga rada u budućnosti. Osim pitanja budućnosti Hrvatskog doma u diskusiji su pojedine članice platforme izrazile interes za bavljenje i drugim nedovoljno iskorištenim i/ili napuštenim prostorima u Karlovcu, a koji bi mogli biti prenamijenjeni u prostore za civilno društvo, kulturu i mlade što bi također mogla biti jedna od mogućih smjernica u strategiji budućeg djelovanja platforme.

Susret u Karlovcu bio je ujedo prilika za intervjuiranje članova Saveza za studiju slučaja te snimanje foto i video materijala o Hrvatskom domu.