Nove ideje za stare prostore

Nove ideje za stare prostore

Aktivnosti projekta "Pristupi sudioničkom upravljanju u kulturi" nastavljene su organizacijom susreta predstavnika Zaklade i Jappa Schoufoura, ravnatelja gradskog programa Art Factories iz Amsterdama, s predstavnicima lokalnih samouprava u Zagrebu i Rijeci, koji su održani 13. i 14. listopada 2016.

Jaap Schoufour je viši menadžer u Odjelu za prostorno planiranje Grada Amsterdama, a od 2004. ravnatelj je gradskog programa Bureau Broedplaatsen (Art Factories), koji objedinjuje tržište nekretninama, kulturu, kreativnu ekonomiju, socijalnu koheziju i urbanu regeneraciju. Bureau Broedplaatsen razvija platformu koja omogućuje suradnju različitih zainteresiranih partnera (developeri, banke, korisnici), koji postojeće prostore u Amsterdamu pretvaraju u kreativna mjesta vođeni idejom da "nove ideje zahtijevaju stare prostore", koju je 1961. godine artikulirala američko-kanadska novinarka i aktivistica Jane Jacobs. Do sada je 65 napuštenih objekata prenamjenjeno, a u njima je otvoreno više od 1500 različitih prostora koji pružaju mjesto za rad, boravak i susrete više od 2.500 umjetnika, različitih kreativaca i obrtnika. Aktivnosti programa Bureau Broedplaatsen obuhvaćaju ekspertizu u razvoju programa s kreativnim grupama (studije isplativosti, menadžment, pravni savjeti), medijaciju prilikom lociranja potencijalnih objekata, definiranje politike i ciljeva za pojedini slučaj, razvoj alata kako bi se projekt realizirao (krediti, praćenje tržišta nekretnina), iniciranje projekta, poticanje i podršku razvoju projekta, kao i distribuciju bespovratnih sredstava koja omogućuju dovršetak projekta.

Nakon prezentacije amsterdamskog iskustva, na susretima u Zagrebu i Rijeci predstavljeni su ključni projekti revitalizacije napuštenih prostora u tim gradovima te je otvorena diskusija o mogućnostima oživljavanja i korištenja drugih napuštenih i neiskorištenih gradskih prostora za potrebe kulture i umjetnosti, kao i o specifičnostima, prilikama i izazovima s kojima se suočavaju Zagreb, odnosno Rijeka u revitalizaciji objekata industrijske baštine, a razgovaralo se i o načinima aktiviranja lokalnih kulturnih inicijativa i lokalne zajednice.